28 Μαρτίου 2024 / 3:14 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:14 μμ

Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές στις 15 Ιουνίου

από fimotro

Στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προσέκρουσε χθες το ελληνικό ζήτημα και, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από αξιωματούχους της Ευρωζώνης για περίπου 6 ώρες, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Εurogroup.
Είναι προφανές ότι χθες τη νύχτα επικρατούσε μια απογοήτευση για την αποτυχημένη προσπάθεια, ωστόσο διάχυτη είναι σήμερα στις Βρυξέλλες η εκτίμηση ότι στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου θα γεφυρωθούν οι διαφορές κυρίως μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους και θα υπάρξει συνολική απόφαση.
Φτάσαμε πολύ κοντά στη συμφωνία, δήλωσαν μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο νέος Γάλλους υπουργός Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος μαζί με τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πρωταγωνίστησαν στις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί.
Περισσότερη σαφήνεια από τους Ευρωπαίους ζητά το ΔΝΤ
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν ωστόσο πεπεισμένοι ότι με την κατάλληλη προετοιμασία θα βρεθεί κοινός τόπος στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Μάλιστα όλοι, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συνεδρίαση, Πολ Τόμσεν, χαιρέτησαν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα, η οποία εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τα προαπαιτούμενα.
Σήμερα το πρωί ο κ. Τόμσεν απέδωσε την χθεσινή αδυναμία εξεύρεσης συμφωνίας στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποίησαν τη θέση του διεθνούς οργανισμού για περισσότερη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος. Δεν ζητάμε λεπτομέρειες αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες διευκρινήσεις για το μέγεθος των μέτρων που θα ληφθούν με τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, αναγνωρίζοντας πάντως ότι χθες σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα αυτό, σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικές είναι οι διαφωνίες και σε ένα θέμα που έχει έμμεση σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και σχετίζεται με τον καθορισμό των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα μετά το 2022.
Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα