28 Μαρτίου 2024 / 11:02 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:02 πμ

Ζυμώσεις στο Eurogroup για να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ

από fimotro

Μαραθώνια αποδεικνύεται η σημερινή, κρίσιμη για την Ελλάδα, συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία καταβάλλονται προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα της διάστασης απόψεων με το ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να έχει κλείσει το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και να δρομολογείται το θέμα της δόσης, ενδεχομένως κατά τμήματα, αποκλειστικά από την πλευρά των πιστωτών. Οι συζητήσεις φέρονται να συνεχίζονται πυρετωδώς για το θέμα του χρέους.
Στόχος των Ευρωπαίων είναι να δεσμευθεί το ΔΝΤ να συνεχίσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δηλώσεις αξιωματούχων κάνουν λόγο για συμφωνία, αλλά όχι απαραίτητα μια τελική ή συνολική συμφωνία.
Παρασκήνιο στο Eurogroup: Ζυμώσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συνεδρίαση που ξεκίνησε κατά τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) διακόπηκε κατά τις 7:30, οπότε και ξεκίνησε νέος μαραθώνιος διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν έκτοτε ήταν συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται θέματα που σχετίζονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας και ιδιαίτερα ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται αυτό να ισχύσει μέχρι το 2022. Η διαφωνία επικεντρώνεται στο τι θα ισχύσει για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η Γερμανία φέρεται να ζητά υψηλά πλεονάσματα επί μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ το ΔΝΤ «συμβιβάζεται» με πλεονάσματα της τάξεως του 2% ετησίως.
Η απόφαση σχετικά με τα πλεονάσματα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο της συμφωνίας για ελάφρυνση του χρέους. Κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και με την προϋπόυθεση ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα