23 Απριλίου 2024 / 3:03 μμ
23 Απριλίου 2024 / 3:03 μμ

Μόνο ο Ολυμπιακός και ο Γαλιλαίος είπαν ότι… γυρίζει!

από fimotro
Πέρασαν κόλας πέντε χρόνια! Πόσο δίκιο είχε ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου όταν τραγουδούσε σε στίχους Γιώργου Ζήκα: «Χρόνε άστατε μπαμπέση που στο δίχτυ σου όποιος πέσει , χάνεται για τα καλά! «Πέταξε μας ένα γάντζο , στην ζωή μας δώσε αβάντσο κι έχε μας από κοντά»!
Αυτός  κι αν μας λείπει!
Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από πέντε χρόνια ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη έγραφε ιστορία. Η ομάδα που κατακτούσε τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα που κατάφερνε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Ευρωλίγκας!
Λίγο πριν την λήξη της τρίτης περιόδου, η ρωσική λοκομοτίβα απειλούσε τους «ερυθρόλευκους» με συντριβή.
Βρισκόταν 19 πόντους μπροστά έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο, είχε μετατρέψει την υπόθεση τελικός σε παράσταση για ένα ρόλο!
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν και δικαιολογημένα, αν το δεις ψύχραιμα,  ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει! Δεν ήταν λίγοι επίσης εκείνοι που κουνώντας το κεφάλι τους με νόημα, σημείωναν πως το ματς αυτό δεν γυρίζει!
«Κι όμως γυρίζει»! Δυο το είπαν, δυο το πίστεψαν και πέρασαν στην ιστορία!
Ο Γαλιλαίος, για την περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο, και ο Ολυμπιακός, καθιερώνοντας από τότε και στο μπάσκετ το «ποτέ μην λες ποτέ»!
Τα αποθέματα ψυχής των «ερυθρολεύκων» σε εκείνο το αλησμόνητο για όλους παιχνίδι, αλλά και το «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη που έκρινε την έκβαση του αγώνα δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης, παραμένουν μέχρι σήμερα σημεία αναφοράς!
Όσοι δεν είχαν κάτι θετικό να προσάψουν στην τιτάνια προσπάθεια των παικτών, και ήταν επίσης πολλοί, τα έβαλαν με τον Καζλάουσκας!
Κοιμήθηκε ο Καζλάουσκας και κέρδισε ο Ολυμπιακός! Αυτό ήταν το συμπέρασμα των «ειδικών», οι οποίοι προς επίρρωση των επιχειρημάτων τους κόλλησαν το προσωνύμιο Υπνάουσκας στον Λιθουανό κόουτς!
Αλλά ιστορία δεν γράφουν, και έτσι είναι το σωστό, οι «ειδικοί» με τα αποφθέγματα τους, αλλά οι παίκτες και οι ομάδες με τα κατορθώματα τους!
Σε κάθε μεγάλη ιστορική στιγμή ελληνικής ομάδας θα υπάρχουν πάντα οι γραφικοί, οι παντρεμένοι με την συνωμοσιολογία ή οι λογοδοσμένοι με την επιστημονική φαντασία των γεγονότων, οι οποίοι θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην γραφή και διάδοση της παρα-Ιστορίας, προσδοκώντας τουλάχιστον την αναγνώριση από το σινάφι τους!
Δεν βαριέστε…
Πέντε χρόνια μετά, όπως ορίζει η μοίρα των μεγάλων ομάδων, Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ συναντιούνται και πάλι, αυτή την φορά στον ημιτελικό!
Είναι αδύνατον στο άκουσμα του ζευγαριού το μυαλό, με  τον αυθαίρετο τρόπο που ταξιδεύει ο κάθε νους, να μην πάει τον χρόνο πίσω, να μην φτιάξει συνειρμούς, να μην προσπαθήσει συγκρίσεις του τότε με το τώρα!
Μάταιος κόπος! Όχι γιατί δεν υπάρχουν κάποιες σταθερές αναλλοίωτες στον χρόνο, αλλά κυρίως γιατί κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, είναι μοναδικό, έχει τις δικές τους προδιαγραφές, τις δικές τους λεπτομέρειες που εν ολίγοις, θα το καθορίσουν τα δικά του δεδομένα την συγκεκριμένη περίοδο ανεξάρτητα απ’ τα κοινά σημεία που το συνδέουν με το παρελθόν!
Η ΤΣΣΚΑ χωρίς δεύτερη σκέψη είναι η πιο πλήρης ομάδα της διοργάνωσης! Είναι η ομάδα που φοβίζει κάθε αντίπαλο!
Με μπάτζετ εξωπραγματικό για ευρωπαϊκά  δεδομένα , ένα κράμα προσωπικότητας και ταλέντου στην σύνθεση των παικτών της!
Ομάδα, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να ταξιδέψει στην άλλη μεριά του πλανήτη και να αγωνίζεται στο ΝΒΑ! Παίκτες κορμιά , παίκτες κομπιούτερ, πειθαρχημένοι στο παιχνίδι τους και συγχρόνως ελεύθεροι στις επινοήσεις και στις εμπνεύσεις!
Κορμιά που για κάθε θέση ο αντίπαλος έχει να αντιμετωπίσει miss match! Έμπειροι , ώριμοι  με μπόλικες δόσεις αυτοπεποίθησης να συνοδεύει την κάθε τους επιλογή!
Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός είναι η πιο αλήτικη, η πιο μάγκικη ομάδα των τελικών! Η πιο ζημιάρα, η ομάδα που δεν σκιάζεται από το μέγεθος του αντιπάλου!
Είναι η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ, από τις τέσσερεις που συμμετέχουν στην τελική φάση, είναι η σταχτοπούτα, σε μια διοργάνωση που τις περισσότερες φορές επιβραβεύει τα αουτσάϊντερ και τους στρατιώτες γυρνώντας την πλάτη επιδεικτικά στους αξιωματούχους!
Ο Ολυμπιακός θα στηριχθεί στον ελληνικό του κορμό, πιο έμπειρο, πιο καταρτισμένο και πιο δοκιμασμένο αλλά και πιο καταπονημένο, από ποτέ!
Μην ξεχνάτε ότι και πέντε χρόνια πριν το ίδιο έκανε! Δεν είναι η συνταγή που πέτυχε αλλά η φυσιογνωμία της ομάδας!
Γιατί και τότε τεράστια η συμβολή του αναχωρητή  Χαϊνς, του Ντόρσει, του Λό, αλλά θα θυμάστε ότι τελείωσαν το ματς άποντοι!
Ήταν ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών Σπανούλης, ο Μάντζαρης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, που εκτός από ψυχή, φόρτωσαν πόντους το αντίπαλο καλάθι!
Λογικό επίσης οι «ερυθρόλευκοι» να πάνε το ματς στο σαμποτάζ! Κι αυτό είναι καθαρά υπόθεση των δικών μας παιδιών! Να κοιτάξουν πως θα χαλάσουν το μυαλό των αντιπάλων, πως θα περιορίσουν την δημιουργία, τις σταθερές στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ!
Γιατί χωρίς δημιουργία, είναι γνωστό ότι η ΤΣΣΚΑ χάνει το φωτοστέφανο της και μεταμορφώνεται σε κοινό θνητό! Εκεί είναι το κλειδί!
Πέντε χρόνια πριν ο Ολυμπιακός απέδειξε σε όλη την μπασκετική Ευρώπη ότι…γυρίζει!
Πέντε χρόνια μετά, με τα οικονομικά μεγέθη να έχουν ξεφύγει, ο Ολυμπιακός καλείται να αποδείξει, ότι οι «φτωχοί» δεν λαμβάνουν μέρος για να ομορφύνουν την διοργάνωση, ούτε απλά για να έχουν μια θέση στο όνειρο, πως τα αμέτρητα, τα ανυπολόγιστα ανθρώπινα θέλω μπορούν να αναμετρηθούν στα ίσια με τα υπέρογκα ποσά, αλλάζοντας τα δεδομένα!
Αυτό και αν είναι πρόκληση, αυτό κι αν είναι θαύμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα