ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ

Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών για 40 ημέρες επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ισίδωρο Ντογιάκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κ. Ντογιάκος να μην έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στις εισαγγελίες και τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, οι οποίες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Ο κ. Ντογιάκος που ήδη είναι προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών, πλην όμως σήμερα του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών 40 ημερών. Η ποινή του επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, μετά από πειθαρχική δίωξη που του είχε ασκήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και είναι ικανή, βάσει της σχετικής νομοθεσίας να του στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής του από την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορά στο γεγονός πως είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών»

Ειδικότερα, οι εκλογές θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο και στις εισαγγελίες και τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, θα στηθούν κάλπες, προκειμένου εισαγγελείς και δικαστές να αναδείξουν τους νέους προϊσταμένους τους. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη Δικαιοσύνη και ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται είτε στο στάδιο της ανάκρισης είτε στο επίπεδο της δίκης, σημαντικές υποθέσεις. Οι νέοι προϊστάμενοι που θα αναδειχθούν στις εισαγγελίες όσο και στα μεγάλα δικαστήρια (Εφετείο και Πρωτοδικεία) θα κληθούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα έντονη κοινωνική και πολιτική χροιά.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα ονόματα εκείνων που θα διεκδικήσουν την ανάδειξή τους στα νευραλγικά αυτά πόστα της Δικαιοσύνης, δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, πλην όμως οι υποψηφιότητες τους έχουν «κυκλοφορήσει» στους διαδρόμους των δικαστηρίων και το θέμα των επικείμενων εκλογών συζητείται ευρέως, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με αυτή δόθηκε το δικαίωμα επανεκλογής ήδη εκλεγμένων προϊστάμενων, κάτι που μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν.

Πηγή : protothema.gr