23 Απριλίου 2024 / 9:32 πμ
23 Απριλίου 2024 / 9:32 πμ

«Σήμα» από Γιάννη Στουρνάρα για επαγγελματικές και ιδιωτικές συντάξεις

από fimotro

«Σήμα» για την εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης στις συντάξεις (σε συνδυασμό με τα επαγγελματικά ταμεία), στην υγεία και στην «κάλυψη» των κινδύνων από φυσικές καταστροφές έστειλε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. «Οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές είναι περιοχές που μπορούν να ωφεληθούν από τις συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας και τον ρόλο του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Τόνισε ότι κάποιες συντάξεις είναι γενναιόδωρες και ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέες αναπροσαρμογές. «Δεν είναι εφικτό ένα αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα τόνισε και κατέθεσε την πρότασή του: «Οι Έλληνες πολίτες θα ωφεληθούν, σίγουρα, από τη θέσπιση ενός απλού πλαισίου που θα διέπει τα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα και μέσα από φορολογικά κίνητρα θα ενθαρρύνει την υιοθέτησή τους, στην κατεύθυνση ενός συστήματος που θα επιτρέπει τη συγκράτηση του κόστους, τη διαχείριση των κινδύνων με τη χρήση αξιόπιστων και σύγχρονων εργαλείων και θα θέτει, ως απαραίτητη προϋπόθεση, την πλήρη διαφάνεια προς τα μέλη και τους δικαιούχους του συστήματος ενώ όφελος θα προκύψει και για την ελληνική οικονομία, καθώς τα προϊόντα αυτά μπορούν να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο διοικητής. Υπογραμμίζοντας ότι παρά τις πολυάριθμες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, «το σύστημα παραμένει δαπανηρό», αφού οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία/ΕΦΚΑ ανήλθαν σε 7,6% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να φθάσουν το 9,9% του ΑΕΠ το 2017. Χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι πληρωμές των συντάξεων που είναι σε καθυστέρηση και η υστέρηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από εισφορές.
Ασφάλεια
Ο Γ. Σουρνάρας σημείωσε ότι «το κράτος δεν θα πρέπει να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών, οι εργοδότες θα πρέπει να πάψουν να παρερμηνεύουν τον ρόλο τους και θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια στους υπαλλήλους τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους, αλλά και πέραν αυτής και κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή τους, και οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικές αποταμιεύσεις τους για τη δική τους οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση». Σύμφωνα με τον διοικητή, «ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης των επαγγελματικών ταμείων», «ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας καθώς και στην ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα