29 Μαρτίου 2024 / 4:44 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:44 μμ

Οι επαφές Τσίπρα και τα ανοιχτά θέματα που κρίνουν την συμφωνία…

από fimotro

Στις επαφές που έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμάται ότι θα κριθούν πολλά για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πορεία προς τη συνολική συμφωνία.

Οι συζητήσεις άλλωστε στις Βρυξέλλες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκαν και ενώ δεν έδωσαν οριστική ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα από όλες τις πλευρές διαμηνύεται ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών ότι απομένουν 2-3 εκκρεμότητες οι οποίες μπορούν να λυθούν τις επόμενες ώρες δίνοντας διέξοδο σε μια διαδικασία που ήδη μετρά μήνες.

Από την πλευρά των δανειστών τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι θετικά. Γίνεται λόγος για πρόοδο αν και οι εκτιμήσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης είναι περισσότερο φειδωλές, απ’ όσο τις εμφανίζει η ελληνική πλευρά.

«Εχει πρόοδος σε κρίσιμους τομείς και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με όλες τις πλευρές με στόχο να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση», αρκέστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ εκπρόσωπος του ESM σχολίασε: «Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ασφαλιστικό και φορολογικά υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, ωστόσο ανοικτά θέματα μένουν στα ενεργειακά και το εργασιακό.

Ειδικά το θέμα των συλλογικών συμβάσεων κρίνεται ως κομβικό από την ελληνική πλευρά. Αλλώστε ο πρωθυπουργός έσπευσε να το σηκώσει ενόψει της Συνόδου της Ρώμης με την επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Η απάντηση Γιούνκερ υπήρξε άκρως διπλωματική: ναι μεν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο πλην όμως δεν υπάρχει «ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους», δήλωσε. Θύμισε δε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται πως «βοηθήθηκαν» από τα μηνύματα που υπάρχουν από το δημοσιονομικό μέτωπο. Όπως μετέδωσε το Reuters οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν πως η Ελλάδα είχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2 και 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δηλαδή πολύ υψηλότερο του στόχου που τέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης (0,5% του ΑΕΠ) και μεγαλύτερο απ’ ότι είχε προβλεφθεί προηγούμενα. Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πλέον ότι το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι «περίπου 3,5% του ΑΕΠ», επίπεδο που αποτελεί τον στόχο του 2018.

Ωστόσο καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη κρατήσει για καιρό και η αβεβαιότητα σκιάζει την οικονομία (χαρακτηριστική η εκτίμηση της HSBC ότι τη φετινή χρονιά αντί να καταγραφεί ανάπτυξη 2,7% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό αυτή θα περιοριστεί στο 0,5%), το ισχυρό χαρτί της Αθήνας κινδυνεύει να «ξεθωριάσει».

Τα στοιχεία διμήνου από τον προϋπολογισμό έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα συντηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά το Φεβρουάριο κρίσιμοι κωδικοί εσόδων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ η δίαιτα στις δαπάνες συνεχίζεται.

Τα πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 2,135 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ήχησαν τα πρώτα καμπανάκια από την πορεία των εσόδων σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ αλλά και ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Την παρτίδα για τον μήνα έσωσε πάντως η ΤτΕ ΕΛΛ +0,09% που προσέφερε 352 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερο του αναμενόμενου μέρισμα. Τον ίδιο μήνα, όμως, η αρνητική απόκλιση σε ό,τι αφορά έσοδα από ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρους κατανάλωσης ξεπέρασε τα 406 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει Staff Level Agreement στις 7 Απριλίου ώστε στη Σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη του ίδιου μήνα να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία στα επόμενα μεγάλα μέτωπα: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα χρόνια που θα κληθεί η Ελλάδα να παρουσιάζει το «βαρύ» πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα