24 Απριλίου 2024 / 6:34 πμ
24 Απριλίου 2024 / 6:34 πμ

Τι σημαίνει η Διακήρυξη της Ρώμης που υπέγραψαν οι “27”…

από fimotro

newego_LARGE_t_1101_55387029eu.25.3.12Τη Διακήρυξη της Ρώμης υπέγραψαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έλαβαν μέρος στην ιστορική Σύνοδο πουν πραγματοποιήθηκε στην «αιώνια πόλη» για την συμπλήρωση των 60 ετών από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης που εδραίωσε την ευρωπαϊκή συνεργασία και αποτέλεσε προπομπό για την ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.
Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια.
«Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Πριν από την υπογραφή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε του ηγέτες των 27 της ΕΕ, να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης».
Η ΕΕ έγινε… 60άρα: Οι «27» υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης
«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η ΕΕ έγινε… 60άρα: Οι «27» υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης
Το μέγα ζητούμενο παραένει η αναζήτηση της ενότητας, καθώς η ΕΕ χάνει το πρώτο της μέλος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμος κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον απόηχο της σκληρής λιτότητας που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η Ευρώπη πιο πολύ από ποτέ καλείται να «εμπνεύσει» και πάλι τους πολίτες της, με τους οποίους τα κέντρα λήψεων αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο μοιάζουν να έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό επαφή.
Και είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια «νέα αρχή» όπως επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι. Κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων και για το οποίο όλοι κάνουν υποχωρήσεις που πρέπει. Και όπως τόνισε ξεκινά μια φάση επανεκκίνησης με ορίζοντα δέκα ετών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ υπήρξε σαφής: Η Ευρώπη δεν υπάρχει αν δεν είναι ενωμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα