28 Μαρτίου 2024 / 9:47 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 9:47 μμ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟ EUROWORKING GROUP

από fimotro

Τα βλέμματα όλων και κυρίως της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένα στο EuroWorking Group της Πέμπτης. Επί τάπητος στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα να εξετασθεί αν η Κυβέρνηση κατάφερε τα υλοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα για να μπορέσει να προχωρήσει και η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει παράλληλα τις προϋποθέσεις για την μετάβαση στην δεύτερη αξιολόγηση που έχεις ως κύριο επίδικο τα εργασιακά.
Ωστόσο η στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδέψει το γρηγορότερο δυνατόν με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ της α΄αξιολόγησης, αλλά παράλληλα πριν τη λήξη του 2016 να συζητηθεί και το χρέος, δεδομένου ότι σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και η αλήθεια είναι πως απομένουν κάποιες εκκρεμότητες όπως είναι ο καθορισμός των Ελλήνων που θα στελεχώσουν το ΔΣ του Υπέρ-ταμείου.
Κάτι που άλλωστε επισημαίνεται και από κύκλους της Ευρωζώνης που επιμένουν στην ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Κάτι που πιθανότατα θα συζητηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου αναμένεται να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όλα τα θέματα που παραμένουν ανοικτά μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Άλλωστε το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διευθέτηση ζητημάτων όπως είναι η αναπροσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ όπου έχει τεθεί ο στόχος από το 2018 και μετά, κάτι που ωστόσο στην παρούσα φάση μοιάζει να παραπέμπεται «στις καλένδες», δηλαδή μετά από την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών του 2017.
Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα τη διευθέτησης του δημοσίου χρέους και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα βρίσκονται στο κέντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές το αμέσως επόμενο διάστημα, αν συνυπολογιστεί, ότι την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την σύνοδο του ΔΝΤ, η στάση του οποίου είναι κομβική τόσο για το δημόσιο χρέος, όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα