ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διπλασιασμό και παράταση του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ», από τα 350 δισ. ευρώ στα 630 δισ. ευρώ ως το 2022, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Κατά την ομιλία του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από επενδύσεις σε θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης. «Η Ευρώπη πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη νεολαία της, σε όσους αναζητούν εργασία, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις της.

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ύψους 315 δισ. ευρώ, οδήγησε ήδη σε επενδύσεις ύψους 116 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας του. Και τώρα θα του δώσουμε παγκόσμια διάσταση”, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιύνκερ και συνέχισε λέγοντας: “Θα εξασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ ως το 2020 και θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσουμε τα 630 δις ως το 2022.

Με τη συνεισφορά των κρατών μελών μπορούμε να φτάσουμε αυτό το στόχο ακόμα πιο γρήγορα. Θα προσπαθήσουμε να ελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις γι αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον”.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union), ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την Ευρώπη και παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΕΕ στον απόηχο και του ραπίσματος του Brexit. «Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, λέγοντας ωστόσο ότι -παρά το Brexit- η ύπαρξη της ΕΕ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» τόνιζε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή. Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.