19 Απριλίου 2024 / 4:46 πμ
19 Απριλίου 2024 / 4:46 πμ

Ακατάλληλα τα κέντρα υποδοχής της χώρας

από fimotro

Κόλαφος είναι η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζει ακατάλληλα ακόμα και για παραμονή λίγων ημερών. Την ίδια στιγμή, στη Χίο έφτασαν, χθες μέσα σε λίγες ώρες άλλοι 145 πρόσφυγες και μετανάστες, αναζωπυρώνοντας τις προσφυγικές ροές στο νησί που είχαν μηδενιστεί από τις 8 Φεβρουαρίου.
Στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία που αφορά την Ελλάδα εστιάζει στην παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, αλλά και στα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι «έως το τέλος του 2016 είχαν φτάσει διά θαλάσσης στην Ελλάδα 173.450 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 434 άνθρωποι πέθαναν ή χαρακτηρίστηκαν ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο. Στην ενδοχώρα παρέμειναν 47.400 πρόσφυγες ή μετανάστες και 15.384 στα νησιά».
Η οργάνωση εκτιμά ότι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι «ακατάλληλες για φιλοξενία ανθρώπων ακόμη και για λίγες ημέρες». Επίσης αναφέρεται στις ξενοφοβικές εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι ρατσιστικές αντιδράσεις γονιών που διαμαρτυρήθηκαν για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία στο Ωραιόκαστρο και τη Λέσβο. Στην έκθεση καταγράφονται και άλλες ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων και μεταναστών.
Στη συνέχεια η έκθεση ασκεί κριτική στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, λέγοντας ότι «ενώ υπήρξαν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι αιτούντες άσυλο θα είχαν πρόσβαση σε διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους, η συμφωνία επέτρεψε την επιστροφή στην Τουρκία όσων είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας χωρίς να έχουν εξεταστεί επαρκώς τα αιτήματά τους, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι ‘ασφαλής χώρα’». Ωστόσο σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
Αναφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ωραιόκαστρο με αφορμή την αντίδραση μελών ακροδεξιάς ομάδας στη φοίτηση εννέα παιδιών προσφύγων έκανε και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος διατύπωσε ότι «η κατάσταση στο Ωραιόκαστρο εξομαλύνεται».
«Τα παιδιά αυτά, που οι γονείς τους τα πήραν για να σωθούν από δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να μάθουν τα ελληνικά γράμματα, γιατί θα πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να ζήσουν ομαλά, πέρα από μίσος. Έφυγαν μακριά από μίσος για να γλιτώσουν, δεν ήλθαν για να αντιμετωπίσουν άλλο μίσος», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Οι νέες αφίξεις
Χθες το πρωί σημειώθηκαν δύο περιστατικά στα ανοικτά της Χίου, με αποτέλεσμα να προστεθούν στο νησί ακόμα 145 μετανάστες. Το πρώτο με 18 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και έξι παιδιά, εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Παναγιά Οινουσσών. Συνελήφθη ο 38χρονος Τούρκος διακινητής. Ακολούθησε, περίπου στις 10.30, ο εντοπισμός εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων δύο πλαστικών λέμβων στις οποίες επέβαιναν συνολικά 127 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν εντοπισθεί νωρίτερα, όταν βρίσκονταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και είχε ειδοποιηθεί σχετικά η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία όμως δεν κινήθηκε. Τελικά οι επιβαίνοντες περισυλλέχτηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Mεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου κι από κει στο κέντρο καταγραφής της ΒΙ.ΑΛ.
Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» λύνεται το θέμα της αποζημίωσης των κατοίκων της Μόριας Λέσβου που υπέστησαν ζημιές το 2015 «από την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, όπου λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».
Με την τροπολογία, η οποία συνυπογράφεται από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να επιχορηγήσει, από τις πιστώσεις του, τον δήμο Λέσβου από τον οποίο θα γίνει και η τελική καταβολή στους δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα