29 Μαρτίου 2024 / 1:26 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:26 πμ

Νέα κωλοτούμπα, πρόωρες κάλπες ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

από fimotro

1959411Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα καθώς μέτρα εδώ και τώρα ήταν το μήνυμα όλων των δανειστών, με την Κομισιόν και το ΔΝΤ βα βρίσκονται σε κοινή γραμμή, ασκώντας πίεση σε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη. Επί της ουσίας κανένας δεν τάχθηκε κατά των προληπτικών μέτρων που ζητούνται από τηη ελληνική κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου ήταν ότι δεν ορίστηκε η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα ενώ πλέον απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ. Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι συνιστά προϋπόθεση η ψήφιση προληπτικών μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. αντιδρώντας, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι «πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή χωρίς την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων»
Τα μέτρα αυτά, που ζητούν ο θεσμοί ομοφώνως, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019.
Στο δια ταύτα μονόδρομος φαίνεται να είναι η λήψη νέων μέτρων, με πρώτα στηνν ατζέντα την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων. Το πακέτο αυτό με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θα φτάνει τα 4,5 δισ. αλλά δεν θα εξαντλείται στα δημοσιονομικά αλλά θα επεκτείνεται και στα εργασιακά και το Δημόσιο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018. Κατά συνέπεια από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει τρόπο να βρει λύση και τρείς είναι πλέον οι πιθανότητες για απο εδώ και πέρα. Να υποχωρήσει η κυβέρνηση με μια ακόμα μεγαλειώδη κωλοτούμπα, να πάει σε εκλογές, ή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει τη δημιουργία εθνικής κυβέρνησης χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό και με όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής μέσα στην κυβέρνηση. Άλλη λύση δεν υπάρχει και αυτό το ξέρουν στο μέγαρο Μαξίμου που δεν μπορούν να βρούν άλλη λύση.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αποτέλεσε ψυχρουλουσία για το κυβερνητικό επιτελείο καθώς το κλίμα που αντιμετώπισε η ελλληνική πλευρά ήταν χειρότερο και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Και τα τρια σενάρια έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Ποιο θα επιλέξει τελικά ο πρωθυπουργός είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα