19 Απριλίου 2024 / 11:42 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:42 μμ

Δεν πείστηκαν οι δανειστές από τη δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου

από fimotro

Χωρίς αποτέλεσμα απέβη και η δεύτερη προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καταθέτοντας νέα επιστολή με τις (περαιτέρω) υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε την περασμένη Τρίτη δεύτερη επιστολή προς το κουαρτέτο των δανειστών, μετά την πρώτη, γενικόλογη επιστολή προθέσεων που τους είχε απευθύνει το απόγευμα της Κυριακής. Στο νέο κείμενο ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες: Αποδεχόταν τον καθορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ επί μια τριετία ή στο 3% επί μια πενταετία. Πρότεινε να επεκταθεί ο αυτόματος δημοσιονομικός «κόφτης» μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Βάσει της πρότασης αυτής, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθεί ο νέος «κόφτης». Συνόψιζε τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.
Το τρίπτυχο των προτάσεων του κ. Τσακαλώτου συζητήθηκε χθες διεξοδικά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις επαφές που είχε, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους επικεφαλής των Θεσμών. Παρότι οι προτάσεις θεωρήθηκαν ως μια «καλή αφετηρία για περαιτέρω διαβουλεύσεις», όλοι οι συνομιλητές των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη διαμήνυσαν ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα