28 Μαρτίου 2024 / 9:18 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 9:18 μμ

Δεύτερη επιστολή παρουσίασε ο Τσακαλώτος πριν αρχίσει το Eurogroup

από fimotro

Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια και επέκταση του «κόφτη» για μετά το 2018, με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, φέρεται να προβλέπει η ελληνική πρόταση προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.
Η συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνεται σε δεύτερη επιστολή του υπουργού Οικονομικών, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».
Σημειώνεται ότι η νέα επιστολή Τσακαλώτου έρχεται μιαμέρα μετά την πρώτη επιστολή του Ελληνα ΥΠΟΙΚ που αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις και αναφέρει συνοπτικά τα εξής:
1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.
2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα