ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ !!!

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βάζουν βέτο και μπλοκάρουν τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε τεχνικό επίπεδο οι Θεσμοί δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ενώ για την αποκάλυψη των «κρυφών» κεφαλαίων επιμένουν στην επιβολή προσαυξήσεων και προστίμων που μαζί με το κύριο φόρο φθάνουν σήμερα ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.
Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι Θεσμοί έχουν αντιρρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι Θεσμοί έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το 120% του κεφαλαίου. Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από το 90% έως ακόμα και το 120% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση είχε προτείνει ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%. Δυσκολεύουν τα πράγματα πλεον για την κυβέρνηση και τα περιθώρια των ελιγμών είναι πολύ μικρά…