29 Μαρτίου 2024 / 12:23 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:23 πμ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

από fimotro

Μηνύματα στην Αθήνα για μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, στέλνει το Βερολίνο, προκαλώντας ανησυχία στο Μαξίμου.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες που προωθούν την οικονομία της Ελλάδας», ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση στα «Νέα».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες συζητήσεις. Εκείνο που συχνά λείπει είναι η στοχευμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα έργα» , τόνισε η ίδια πηγή.
Με την απόφαση του ΔΝΤ, για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, να αναμένεται στα τέλη του χρόνου, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αν για κάποιο λόγο το Ταμείο αποφασίσει να μην μετάσχει, τότε σταματά από τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση.
«Ισχύει η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016. Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δύσκολο να φανταστώ εκταμίευση δόσης τον επόμενο χρόνο», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τα «Νέα» οι εταίροι άρχισαν πάλι να ανησυχούν. Εκφράστηκε η ανησυχία τους εσχάτως στην Μπρατισλάβα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που φέρεται να είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία: «το καλοκαίρι τελείωσε, είναι ώρα για δουλειά». Διότι, ενώ επίκειται η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για να εκταμιευτούν και τα 2,8 δισ. της δόσης, για τα οποία ορίζοντας είναι το τέλος Οκτωβρίου.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες για προγράμματα που προωθούν την οικονομία της Ελλάδας», λέει κυβερνητική πηγή με διαχρονικά άριστη γνώση των ελληνικών προγραμμάτων. Αυτή την στιγμή είναι παντελώς ασαφές αν θα πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος 0,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους, πόσο μάλλον τον στόχο 3% για το 2018.
Αντ’ αυτού η Αθήνα εξαντλείται σε «εικονικές μάχες», όπως η δίωξη του πρώην διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. H γενικόλογη δήλωση ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ δεν αρκεί, λέγεται σχετικά· η σαφής προσδοκία του Eurogroup είναι να σταματήσει οριστικά η ποινική δίωξη εις βάρος του Γεωργίου.
Τα παραδείγματα καθυστερήσεων είναι πολλά. Η «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας» το λεγόμενο «Υπερταμείο» έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει όμως εμπλοκή στη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board). Για τα τρία από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου που είναι Ελληνες, η κυβέρνηση προτείνει τους: Ολγα Χαρίτου, πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού και σύζυγο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, τον Γιώργο Σταμπουλή, λέκτορα του Παν/μίου Θεσ/νίκης και το Γεώργιο – Σπύρο Ταβλά, σύμβουλο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας. Και οι τρεις είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε στο περιβάλλον του κυβερνώντος κόμματος. Και απορρίπτονται από την τρόικα διότι δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της διοίκησης, η οποία είναι σαφής πρόβλεψη του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες συζητήσεις. Εκείνο που συχνά λείπει είναι η στοχευμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα έργα», λέει η κυβερνητική πηγή.
Και οι καθυστερήσεις κοστίζουν σε ανάπτυξη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ελλάδας στον Καφηρέα της Εύβοιας της ιταλικής ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει εγγυήσεις «HERMES“ ύψους 400 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό με τις ανεμογεννήτριες, αλλά το έργο «κόλλησε» στο «Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», ΛΑΓΗΕ Α.Ε. καθώς εκκρεμούν οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα 15 υπολειπόμενα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης. Και όσο εκκρεμούν, δεν δίνει και η Κομισιόν το ΟΚ για τις εγγυήσεις, καθυστερώντας μία επένδυση εκαττομμυρίων ευρώ. Στο Βερολίνο σημειώνουν με νόημα ότι την εγγύηση δίνει η Γερμανία και όχι η Ιταλία μολονότι η εταιρία είναι ιταλική και ο Τσίπρας σχεδιάζει το «μέτωπο του Νότου».

Το χρέος
Θέμα συνολικής ρύθμισης του χρέους δεν τίθεται, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2018 ρυθμίστηκε με την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο. Είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μάνατζμεντ του χρέους από το μόνιμο μηχανισμό ESM. Ο πρόεδρος Κλάους Ρέγκλινγκ είναι έτοιμος, αλλά προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθούν, αν απαιτηθούν, το 2018 υπό την προϋπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3% που προβλέπονται στο μνημόνιο.
Στην απόφαση του Eurogroup το Μάιο αναφέρεται επίσης ότι κεντρικός στόχος είναι η επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2016. Στη Μπρατισλάβα ο Πολ Τόμσεν πίεσε για επιτάχυνση της υλοποίησης. Και στο Βερολίνο «αδημονούν» για τα Χριστούγεννα που έρχονται, διότι τότε θα φανεί που βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.
Αν το ΔΝΤ κρίνει τελικά ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, σταματά και η χρηματοδότηση των εταίρων. Το ρολόι θα γυρίσει στο 2015. Η Ολλανδία έχει βουλευτικές εκλογές την άνοιξη, δεν πρόκειται να εγκρίνει ούτε ευρώ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ούτε ο Σόιμπλε που πήρε την έγκριση του Μπούντεσταγκ για το τρίτο μνημόνιο μόνο με την υπόσχεση της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Η συζήτηση για χρηματοδότηση της Ελλάδας θα επαναληφθεί υπό την επήρρεια των ποσοστών του Γερντ Βίλντερς. Μπορεί άμεσα η Ελλάδα να μην έχει μεγάλες υποχρεώσεις επιστροφών. Αλλά θα χαθούν άλλοι έξι μήνες, θα στεγνώσει η οικονομία, θα εξανεμιστεί κάθε ελπίδα σταδιακής επιστροφής στις αγορές, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.
Η Γερμανία θα βρίσκεται στο αποκορύφωμα του προεκλογικού αγώνα. Και ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει μετά τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 και το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο που θα απαιτήσει χρόνο καθώς θα είναι σίγουρα τρικομματική. Δηλαδή κοντά στο 2018, όταν η Ελλάδα θα έπρεπε να βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο.
Αλλά τότε η συζήτηση δεν θα γίνεται πλέον για το τρίτο πρόγραμμα. Το ζήτημα θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα