28 Μαρτίου 2024 / 7:55 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:55 μμ

ΟΟΣΑ : H ΕΛΛΑΔΑ EINAI Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 2015

από fimotro

Μια ακόμα πικρή διαππιστωση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν το 2015 η μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΑ η οποία προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ώρα που η γενικότερη τάση παγκοσμίως είναι η φορολόγηση να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογική πολιτική την περίοδο της κρίσης (2010-2014), οι χώρες στην πλειονότητά τους (εξετάζονται 34 χώρες) αύξησαν τη φορολογία και συγκεκριμένα τα φορολογικά τους έσοδα ως προς το ΑΕΠ τους. Από πέρυσι, όμως, προκύπτει ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ άλλαξαν πολιτική και στρέφουν πλέον τα φορολογικά τους μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους προοπτικών, όπως γράφει η Καθημερινή.

Η Ελλάδα, όμως, το 2015 ήταν, σύμφωνα με τον οργανισμό, η μοναδική χώρα που αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων, με προφανείς τις συνέπειες στον επιχειρηματικό κόσμο και τις προοπτικές επενδύσεων που θα ενισχύσουν την έξοδο από την ύφεση. «Η έκθεση εντοπίζει ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις επικεντρώνονται πλέον στην ενίσχυση της ανάπτυξης», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προσθέτει ότι «ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν ο βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης, το 2015 οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις μετέφεραν την έμφασή τους στη στήριξη της ανάπτυξης».

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του προηγούμενου έτους στις χώρες που εξετάζει είχαν στο επίκεντρό τους τη μείωση της φορολογίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις και τη μερική αύξηση των εσόδων τους από την κατανάλωση και τους περιβαλλοντικούς φόρους. Μέσα σε αυτό το γενικότερο περιβάλλον, «η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% το 2015», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.
Στον αντίποδα, στις χώρες που μειώθηκε η φορολογία των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται η Αυστρία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Γαλλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία. Στον ίδιο κατάλογο βρέθηκαν και χώρες που ήταν σε μνημόνιο ή σε οικονομική κρίση όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες του ΟΟΣΑ που πέρυσι αύξησαν τους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Μέτρα, που επηρεάζουν την κατανάλωση, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο της κρίσης, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η γενικότερη τάση στις χώρες ήταν να αυξηθούν τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων της ως προς το ΑΕΠ της εξαιτίας των φορολογικών μέτρων που έλαβε στο διάστημα 2010-2014. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Δανία που αύξηση τα έσοδά της ως προς το ΑΕΠ της κατά περίπου 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακολούθησε το Ισραήλ με αύξηση ελαφρώς υψηλότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Στην Ελλάδα η αύξηση κινήθηκε κοντά στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μείωση των φορολογικών τους εσόδων ως προς το ΑΕΠ τους κατέγραψαν μόνο 6 χώρες από το σύνολο των 34 χωρών που εξετάζονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για τις Βρετανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σουηδία και Σλοβενία, ενώ εντυπωσιακή ήταν η μείωση που σημειώθηκε στη Νορβηγία (περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα