24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Υπογραφές ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν στο μέλλον άλλοι “μποναμάδες” ζητά το EwG!!!

από fimotro

Επιστολή που θα παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στους στόχους του προγράμματος ζητήθηκε από την Αθήνα κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποτιμήσει τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει στην κυβέρνηση επιστολή που θα δηλώνει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη – μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι αύριο το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται ανέφερε πως αναμένεται να «ανάψει» το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη ενστάσεις εξέφρασαν τόσο η Γερμανία, όσο και ακόμη τρεις χώρες της ευρωζώνης.

Πάντως, το μεγάλο αγκάθι παραμένει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, και οι συνεπακόλουθες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε δηλαδή ελάφρυνση χρέους, είτε σκληρά μέτρα [το Ταμείο εκτιμά πως τα μέτρα για το 2018 αρκούν για 1,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα και όχι 3,5%], είτε μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν προστεθεί στην εξίσωση και το [πιθανό] σενάριο να καθυστερήσει η όποια απόφαση για την άνοιξη ώστε να μπορέσει να έχει αναλάβει και να ενημερωθεί για το ζήτημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος πως το ελληνικό ζήτημα έχει και πάλι μετατραπεί σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα