19 Απριλίου 2024 / 11:17 πμ
19 Απριλίου 2024 / 11:17 πμ

Δεν πήρε σήμερα απόφαση το EwG για τις εξαγγελίες Τσίπρα

από fimotro

Χωρίς ομοφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group όπου συζητήθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το πόσο αυτές συνάδουν με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από πρόγραμμα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη ενστάσεις εξέφρασαν τόσο η Γερμανία, όσο και ακόμη τρεις χώρες της ευρωζώνης.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις εντός του Eurogroup για το ζήτημα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τους Θεσμούς έγινε έπειτα από απαίτηση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα, ο ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , υποστήριξε πως η έκθεση των Θεσμών αναφορικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα είναι αρνητική.

Πάντως, το μεγάλο αγκάθι παραμένει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, και οι συνεπακόλουθες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε δηλαδή ελάφρυνση χρέους, είτε σκληρά μέτρα [το Ταμείο εκτιμά πως τα μέτρα για το 2018 αρκούν για 1,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα και όχι 3,5%], είτε μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν προστεθεί στην εξίσωση και το [πιθανό] σενάριο να καθυστερήσει η όποια απόφαση για την άνοιξη ώστε να μπορέσει να έχει αναλάβει και να ενημερωθεί για το ζήτημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος πως το ελληνικό ζήτημα έχει και πάλι μετατραπεί σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα