19 Απριλίου 2024 / 1:26 μμ
19 Απριλίου 2024 / 1:26 μμ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

από fimotro

Να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση, χαλαζόπτωση κ.λπ.) στο νησί εξουσιοδότησε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μετά από σχετικό αίτημα της Χριστιάνας Καλογήρου.
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην Καλλονή. Συνολικά δεκαέξι άτομα εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική. Προβλήματα από την κακοκαιρία και στο Πλωμάρι, όπου φούσκωσαν οι χείμαρροι της περιοχής.
Σε επτά ώρες, έως τις τρεις τα ξημερώματα της Τρίτης, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Λέσβο, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων, ενώ συνολικά 75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία δέχθηκε η Πυροσβεστική.
Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας ήταν να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής, αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι, ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής, που παρέμενε το πρωί πλημμυρισμένη.
Ζημιές
Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στη δυτική Λέσβο. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους, κι αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το ενάμισι μέτρο. Επίσης, στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια. Κλειστός παραμένει ο κεντρικός δρόμος Άγρας – Μεσότοπου, ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν στην περιοχή.
Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.
Η κατάσταση αναναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των έντονως καιρικών φαινομένων που αναμένονται σήμερα, με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς, της Ευβοίας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και των νησιών του βορείου Αιγαίου. Στα νότια θαλάσσια θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα