Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον Σαρωνικό

Στο Μαξίμου βρέθηκε το μεσημέρι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικο (με λήψη περαιτέρω μέτρων), τη διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολές για:

– Την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

– Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

– Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

– Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Κουρουμπλής: Να μη φέρνουμε την καταστροφή
«Μη φέρνουμε την καταστροφή», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον realfm 97,8, τονίζοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς και ένα ειδικό σκάφος από το εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα.

«Είναι πάνω, κατά πάνω, όλα τα συνεργεία. Έχουμε κινητοποιήσει ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα. Και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σκάφος, το οποίο ναυλώσαμε και κάνει δουλειά μέσα στη θάλασσα και όχι στις ακτές. Στις ακτές δουλεύουν τα γνωστά απορρυπαντικά σκάφη» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος».

«Εγώ είπα ότι έχουμε καλέσει το ΕΛΚΕΘΕ, το αρμόδιο Ινστιτούτο ελέγχου, ήδη με έγγραφο έχω ζητήσει να αρχίσει να κάνει μετρήσεις. Εμείς είπαμε ότι σε ένα μήνα θα έχουμε το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει. Αλλά ας περιμένουμε να γίνουν οι μετρήσεις. Χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς αν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσει κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων και προανήγγειλε ρύθμιση στη Βουλή για να φύγει η αρμοδιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας και να πάει στον Ελληνικό Νηογνώμονα.

«Στο υπουργείο, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα καθεστώς απαράδεκτο, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, σε ό,τι αφορά στην επιθεώρηση των πλοίων» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε:

«Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, που έρχεται στη Βουλή έχω διάταξη η οποία διώχνει αυτή την αρμοδιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας. Τη διώχνει, τη στέλνει στους νηογνώμονες. Ως εκ τούτου, αυτό είναι μία βαθιά τομή».