Αδιέξοδο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Σε αδιέξοδο οδηγείται η προσπάθεια του Ν. Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς η ΝΔ έθεσε ως όρο την κατάργηση του νόμου Παππά, γεγονός που προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, εμφανίζεται έτοιμος να παρουσιάσει την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη στη Διάσκεψη των προέδρων, νέα πρόταση για την επανασύσταση του ΕΣΡ, προκειμένου, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι «να είναι εκείνο που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες».
Μόλις, όμως, έγιναν γνωστές οι προθέσεις του κ. Βούτση, η ΝΔ κατέστησε σαφές πως «από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα» και κατά συνέπεια η λειτουργία του «έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».
Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, επισήμαναν από την Πειραιώς «γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά».
Αμεση ήταν η αντίδραση του ίδιου του Ν. Παππά, ο οποίος υποστήριξε πως «η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, το οποίο τόνισε πως «ο κατήφορος της ΝΔ είναι ολισθηρός και επικίνδυνος» και έκανε λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών». Παράλληλα υπογράμμισε ότι με την ανακοίνωσή της και τη φράση «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός?») η ΝΔ σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.