ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΔΝΤ – ΖΗΤΑ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ!

ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΕΕΙ Η ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ

Μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση χρέους επί «ρεαλιστικών παραδοχών», ζητά η Ντ. Βελκουλέσκου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έριξε τα βάρη του ασφαλιστικού στους εργαζόμενους και ζητά μείωση αφορολόγητου και φορολογικών συντελεστών. «Βέλτιστες πρακτικές» στα εργασιακά.
Κλείσαμε τη διαβούλευση του άρθρου 4 μέσω της οποίας είχαμε σειρά επαφών όχι μόνο με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με διάφορους φορείς όπως εκπρόσωποι συνδικάτων, ενώσεων, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας.

Σε αυτήν έριξε «βόμβες» επαναλαμβάνοντας το αίτημα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, αλλά και να μειωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις καθώς κρίνει ότι η μεταρρύθμιση είναι διαγενεακά άδικη.

Το αφήγημα που παρουσίασε η Ντ. Βελκουλέσκου συνοψίζεται στην ανάγκη να μειωθούν οι υφιστάμενες παροχές στους συνταξιούχους, προκειμένου να γίνει δικαιότερο το σύστημα και να υπάρξουν πόροι για χρηματοδότηση των αδυνάμων.

Παράλληλα εισηγείται μείωση του αφορολόγητου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα αντικίνητρα που σήμερα οδηγούν σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Στα εργασιακά έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους «επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες όπως είπε δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ανέφικτος μακροπρόθεσμα.

Εχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην Ελλάδα, όπως για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, αλλά με πολύ σημαντικό κοινωνικό κόστος. Υπήρξαν πολλά σοκ τα οποία συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την αδυναμία των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Όμως παραμένουν σημαντικά εμπόδια τα οποία βλάπτουν τις πιθανότητες ανάκαμψης. Για φέτος, βλέπουμε σταθεροποίηση. Για του χρόνου, υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας, αν προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.