ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ, ΤΟ… ΒΡΑΔΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΕ OFFSHORE!

Φως στη «διπλή ζωή» της Ολλανδής πρώην Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νέλι Κρους (Neelie Kroes), ρίχνουν νέες αποκαλύψεις στο πλαίσιο της υπόθεσης Panama Papers.
Η Νέλι Κρους υπήρξε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited, μεταξύ 2000 και 2009. Το δημοσίευμα αποτελεί συνέχεια των αποκαλύψεων για το λεγόμενα «Αρχεία του Παναμά» ή «Panama Papers» και στη νέα λίστα, η οποία δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα, περιλαμβάνονται και πολλοί άλλοι πολιτικοί, ενώ οι δημοσιογράφοι προμηνύουν και νέες αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με την SZ, μεταξύ 1990 και 2016, ιδρύθηκαν 175.888 εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα στις Μπαχάμες. Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δεν απαγορεύεται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται όμως για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή δεν παραβιάζεται το καθήκον γνωστοποίησης, όπως στην περίπτωση της Ολλανδής Επιτρόπου. Η Νέλι Κρους παραβίασε εν προκειμένω τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια τη εν λόγω εταιρείας, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010) και δεν το γνωστοποίησε, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε μέλη της.
Η Κρους θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει τη δραστηριότητά της αυτή, ακόμα και όταν παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας. Η ίδια δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι πρόκειται για «αβλεψία». Σύμφωνα με τον δικηγόρο της αναλαμβάνει «πλήρως την ευθύνη» και προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η γερμανική εφημερίδα, η οποία συνεργάζεται με το δημοσιογραφικό δίκτυο ICIJ, θα δημοσιεύεσει ταυτόχρονα με πολλές άλλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα το πόρισμα των συνεχιζόμενων ερευνών, ένα μέρος των οποίων αποκαλύφτηκε την περασμένη άνοιξη.
Μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι ενέχονται στο παγκόσμιο σκάνδαλο των «Αρχείων του Παναμά», είναι ο πρώην Κολομβιανός υπουργός ορυκτού πλούτου Carlos Caballero Argáez, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών William Francis Morneau και ο αντιπρόεδρος της Ανγκόλας Manuel Domingos Vicente, οι οποίοι φέρονται ως διευθυντές, γραμματείς ή πρόεδροι τέτοιων εταιρειών. Στα νέα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις ITF, καθώς επίσης και 100 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φράιχερ φον Βάλντενφελς.
Η εταιρεία της Ολλανδής Επιτρόπου ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, για μια συναλλαγή δισεκατομμυρίων με τον αμερικανικό κολοσσό της Enron. Η συμφωνία όμως δεν έγινε τελικά και επειδή η Νέλι Κρους δεν το γνωστοποίησε στην Κομισιόν, κινδυνεύει τώρα να χάσει τη σύνταξή της, καθώς και άλλα ευργετήματα.