ΣΤΗΡΙΞΗ MADE IN USA ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η προσφυγική κρίση και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ήταν η πρώτη μίας σειράς συναντήσεων του κ. Μπάιντεν με τους πρωταγωνιστές του Κυπριακού, καθώς επιθυμεί διακαώς να οδηγηθεί το πρόβλημα σε λύση πριν από το τέλος του χρόνου και να καρπωθεί μία διεθνή επιτυχία ο Πρόεδρος Ομπάμα, πριν από το τέλος της θητείας του.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συνάντηση το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την Πέμπτη χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αμερικανική στήριξη για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα –

Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι οι τουρκικές εγγυήσεις, που απορρίπτουν η Αθήνα και η Λευκωσία -κάτι που τόνισε ο κ. Τσίπρας- και η πενταμερής διάσκεψη, για την οποία πιέζουν την Ελλάδα και την Κύπρο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπάιντεν κράτησε 35 λεπτά και ο κ. Τσίπρας -σύμφωνα με συνεργάτες του- «εισέπραξε» την αμερικανική υποστήριξη για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τα «επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο, τόνισε ότι η κυβέρνησή του τήρησε τις δεσμεύσεις της και αναφέρθηκε στην πρώτη αξιολόγηση, που ήταν η πιο δύσκολη.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την υποστήριξη της αμερικανικής πλευράς για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ έθεσε και το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Ο κ. Μπάιντεν θεωρεί ότι αν επιλυθεί το θέμα του χρέους, θα βοηθηθούν εκτός της Ελλάδας, η Ευρώπη και γενικά ο κόσμος. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι επενδυτές πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν και είναι κοινά αποδεκτό ότι το κλίμα, αυτή τη στιγμή στη χώρα, δεν είναι πρόσφορο για επενδύσεις, υπό την έννοια ότι σκοτώνει κάθε επένδυση η άγρια φορολόγηση.
Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πρόβλημα κατοχής και έθεσε τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων. Φέρεται να τόνισε ότι απορρίπτει τις τουρκικές εγγυήσεις.
Ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Τσίπρα ότι κατανοεί το πρόβλημα των προσφύγων και ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι μόνη προοπτική είναι η τήρηση της συμφωνίας από την Τουρκία.
Τι ζήτησε ο Τσίπρας
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην ελληνική οικονομία ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις καθώς και ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σταθερή λύση σημαίνει γρήγορη λύση ως το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».
Επίσης ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Είπε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση.
Επιπλέον, αποτιμώντας την συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάϊντεν δεν έθεσε το ζήτημα υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος της.
Ο πρωθυπουργός είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ότι η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα και πως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν, ενώ του επισήμανε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές επ’ αυτών των ζητημάτων τοποθετήθηκε ο κ. Μπάιντεν, αλλά χωρίς να πει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «κάντε τα μαθήματά σας».
Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.
Στην ουσία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εκείνο που ετέθη ήταν ότι αυτό αποτελεί μια μορφή στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού.
Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη «και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι πρόβλημα κατοχής επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλα τα προβλήματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μπάιντεν ότι το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση.
Η ουσία, επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, είναι ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο δυνάμεις, ότι υπάρχει επίσης πρόοδος στις συνομιλίες και βάσει αυτού προχωράμε.
Αποτιμώντας το εν γένει κλίμα, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι και στα τρία αυτά ζητήματα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Επίσης οι κκ. Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν στο να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης εκ μέρους των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες τους σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν επίσης ότι οι ΗΠΑ συνδέουν, με κάποιο τρόπο, το θέμα του χρέους με την σταθερότητα στην Ευρώπη, την οποία σταθερότητα συνδέουν με την δυνατότητα και για μεγαλύτερες επενδύσεις και για σταθερότερο οικονομικό κλίμα στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που ενδιαφέρονται να λυθεί το ζήτημα.
«Για τις ΗΠΑ η επίλυση του χρέους είναι ζήτημα σταθερότητας στην Ευρώπη» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές της κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε ποιές συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα καθώς θεωρούν ότι αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.
Αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτή παραμένει η ώρα συνάντησής του με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν και στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο