H ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τίποτα δεν προδίδει την ταλαιπωρία που πέρασε, τη βαρύτατη περιπέτεια της υγείας της από τις 28 Μαΐου, οπότε εισήχθη στον Ερυθρό Σταυρό με πνευμονία και στη συνέχεια με έμφραγμα, έως τις 5 Αυγούστου που βγήκε θριαμβεύτρια. Σχεδόν τίποτα, ίσως μόνο το σημάδι από την τραχειοστομία. Πέρασε εβδομάδες στην εντατική διασωληνωμένη. Η ίδια βίωνε αυτήν τη συνθήκη, τη συνθήκη της απόσυρσης και της παράδοσης σε γιατρούς και μηχανήματα που υπαγορεύει η εντατική, διαφορετικά. Με πλήρη γνώση ότι απέξω περίμεναν δημοσιογράφοι για να μπουκάρουν. Με τη διαρκή υπενθύμιση στον εαυτό της ότι πρέπει να ζήσει για χάρη της κόρης της κυρίως. Εχοντας πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον και συζητώντας με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους οικείους της. Και κάνοντας ακόμα και μέσα στην εντατική φυσικοθεραπεία.
«Δεν έχω πάρει ούτε ένα ψυχοφάρμακο στη ζωή μου. Ποτέ. Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά είναι αλήθεια», λέει η ίδια σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή».
«Οταν ήμουν 16, 17 χρόνων και διάβαζα λογοτεχνία ή βιβλία για την ψυχιατρική και τη φιλοσοφία, είχα ερωτηματικά για τον θάνατο. Πώς μπορεί η δημιουργία ενός ανθρώπου να τελειώσει… Τώρα όχι, δεν έχω φόβο. Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Ανησυχώ, όμως, για άλλα πράγματα. Για το τι αφήνει κανείς πίσω του. Για τους ανθρώπους που αφήνει πίσω του», λέει, μεταξύ αλλων.
«Ο φόβος πάντα υπάρχει. Προσπάθησα να τον απομακρύνω. Με ποιες τεχνικές; Με το να είμαι ψύχραιμη. Εδώ και πολλά χρόνια έχω στηρίξει τη ζωή μου στην απομάκρυνση, κατά κάποιον τρόπο, από υπερβολικές αντιδράσεις ή φόβους. Και πάει καλά αυτό. Και χωρίς βοήθεια φαρμακευτική», λέει χαμογελώντας.
Οι ώρες στην εντατική δεν ήταν μοναχικές. Παρά τις αντιδράσεις των γιατρών, οι επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα ήταν συνεχή. Δύο φορές βρέθηκε δίπλα της ο Μανώλης Γλέζος. Τη δεύτερη φορά, που ήταν πιο δυνατή, της έφερε τριαντάφυλλα από τον κήπο του και της είπε κάποια πράγματα που ακόμα και σήμερα όταν τα ανακαλεί συγκινείται (χωρίς όμως να τα αναπαράγει). Ο Κώστας Καραμανλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μεταξύ αυτών που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε συζητήσεις και διαρκή επικοινωνία μαζί της. Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, για να συζητήσουν τον ρόλο της στη Νέα Δημοκρατία. Διότι ναι, υπάρχει ρόλος. «Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν έχει τελειώσει… Κάθε άλλο», τονίζει.
Αν γίνουν εκλογές, θα διεκδικήσει μια έδρα στη Βουλή;
«Θα το δούμε τότε αυτό», απαντά και διευκρινίζει ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές. «Υποψιάζομαι όμως ότι θα κάνουν κάποιο δημοψήφισμα. Ο λαϊκισμός με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την αλλαγή Συντάγματος∙ παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι θέλει δύο θητείες για τους βουλευτές, ότι εισηγείται κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, συνηγορεί σε αυτό. Εχω την υποψία ότι η κυβέρνηση θα συνδέσει σημαντικά θέματα με κάποιο συμβουλευτικό δημοψήφισμα όπου θα τίθεται μια σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα για τη σχέση Εκκλησίας-κράτους ή άλλα ερωτήματα που θα κεντρίζουν τον λαϊκισμό που ενδημεί στη χώρα με σκοπό την ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος».
Το ντοσιέ της, ήδη από την εποχή που ανήκε στην ΟΝΝΕΔ, αφορούσε στην άμυνα και στις διεθνείς σχέσεις. Εχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Παιδείας, ευρωβουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής για τα ναρκωτικά στο Ευρωκοινοβούλιο και εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης (θεωρεί ότι το έργο που έχει προσφέρει σε αυτόν τον τομέα είναι το σημαντικότερο από όλα τα άλλα). Τι επιθυμεί να προσφέρει τώρα στη Νέα Δημοκρατία; Από ποια θέση; Τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους;
«Θα με ενδιέφερε να ρωτούν τη γνώμη μου για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον γενικότερα. Και επίσης για τον τρόπο απεύθυνσης και συνεννόησης με τους Ελληνες πολίτες. Ξέρετε, δεν πιστεύω στα επικοινωνιακά δόγματα των επαγγελματιών. Η απάντηση βρίσκεται στην προσωπική και απευθείας επαφή».
Αποσπάσματα από συνέντευξη στην «Καθημερινή»