ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ATTICA BANK

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης θα είναι ο νέος CEO της Attica Bank, αφού χθες το Δ.Σ. της τράπεζας έλαβε ομόφωνα τη σχετική απόφαση, την οποία καλείται σήμερα να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο που οδήγησε την τράπεζα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ακόμη και για διορισμό επιτρόπου, στο πλαίσιο ενός γερού «μπραντ ντε φερ» που αναπτύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης, του ΤΣΜΕΔΕ, του μεγάλου μετόχου δηλαδή, και της Τράπεζας της Ελλάδος σε ό,τι αφορά την εκλογή διοίκησης στην Attica Bank.
To τελευταίο επεισόδιο στο δύσκολο έργο που παίζεται με επίκεντρο την τράπεζα, είναι το γεγονός πως η εποπτεύουσα αρχή από την περασμένη εβδομάδα έπαυσε τον αντιπρόεδρο της τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Μακέδο. Ο τελευταίος, που εκπροσωπεί το ΤΣΜΕΔΕ, βασικό μέτοχο της τράπεζας στο Δ.Σ., δεν παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Attica Bank και μέχρι αργά χθες το βράδυ αρνιόταν να το πράξει, μολονότι πληροφορίες ανάφεραν πως σήμερα το πρωί θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος, ώστε να βρεθεί μία λύση.
Στην περίπτωση πάντως που δεν παραιτηθεί, τότε η ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απολύτως αποφασισμένη να παρέμβει και να διορίσει επίτροπο, πιθανότατα τον κ. Θ. Πανταλάκη.
Σε αυτήν την περίπτωση παύει αυτοδικαίως η εκπροσώπηση του ΤΣΜΕΔΕ, όμως επειδή η τράπεζα έχει σημαντικά εποπτικά κεφάλαια δεν πρόκειται να υποστεί bail in παρά το γεγονός ότι θα βρίσκεται υπό επιτροπεία. Από την άλλη μεριά, το ταμείο των μηχανικών αποστερείται ενός εκ των σημαντικότερων περιουσιακών του στοιχείων. Επομένως, η μόνη λύση για να μην τεθεί υπό τον έλεγχο της ΤτΕ η Attica Bank, είναι να υποχωρήσει ο κ. Μακέδος και να αντικατασταθεί από άλλον εκπρόσωπο του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα. Πηγές της αγοράς τόνιζαν ότι ο κ. Μακέδος ακολουθεί «προσωπική στρατηγική» ώστε να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλίο παρά το γεγονός ότι έχει «κοπεί» από τον SSM. Αλλωστε, λένε οι ίδιες πηγές, ούτε τραπεζική εμπειρία διαθέτει αλλά και υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων καθώς διατηρεί μελετητική εταιρεία.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση πάντως η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, κατά τη συνεδρίασή του, το Διοικητικό της Συμβούλιο ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ.
Στη συνέχεια, ομόφωνα, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε τον κ. Πανταλάκη ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.
Έτσι, αναφέρει η ανακοίνωση κλείνει μία βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, η οποία, όπως λέει η ανακοίνωση, συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών, συνεχίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της. Ωστόσο ασχέτως της ανακοίνωσης, το Δ.Σ. δεν ανασυστάθηκε, όπως ήταν η επιθυμία του επόπτη, αλλά αναπλήρωσε κάποιο μέλος του με κάποιο άλλο. Επομένως η εκκρεμότητα για την αποχώρηση του κ. Μακέδου παραμένει. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως το βάρος για τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να πάει κόντρα σε μία απόφαση του επόπτη, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι μεγάλο, καθώς στην περίπτωση του διορισμού επιτρόπου, χάνεται η περιουσία του ταμείου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση που θα επικυρώσει το νέο δ.σ. Πρόεδρος θα είναι ο. Τάκης Ρουμελιώτης. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει τελικώς ακραία κατάληξη, η οποία δεν συμφέρει κανέναν σε τούτη τη συγκυρία. Θεωρούν πιθανότερο το ΤΣΜΕΔΕ να εναρμονιστεί με τις επιταγές του επόπτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες για το ταμείο θα είναι εξόχως σοβαρές.