ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ 17,6% ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Τα πάνω κάτω έρχονται στο πολιτικό σκηνικό της; Γερμανίας καθώς χθες, σε εκλογική συντριβή για την Άνγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες εξελίχθηκαν οι εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου καθώς το CDU στις εκλογές της Κυριακής συγκέντρωσε το ιστορικά χαμηλό ποσοστό για την περιοχή του 17,6%.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι αν και διατήρησαν την πρώτη θεση με ποσοστό 21,6%, εντούτοις υπέστησαν απώλειες περίπου 7% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα του Βερολίνου προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις του μεγάλου συνασπισμού. Ενδεικτική η δήλωση του Βαυαρού υπ. Οικονομικών Μάρκους Σόντερ από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που έκανε λόγο γιοα «το δεύτερο μαζικό καμπανάκι κινδύνου» μέσα σε δύο εβδομάδες».

«Η μακροχρόνια και μαζική απώλεια εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους απειλεί το συντηρητικό συνασπισμό» πρόσθεσε ο Σόντερ και υποστήριξε ότι για να αλλάξει το κλίμα θα πρέπει η κυβέρνηση Μέρκελ να αλλάξει την πορεία της στη μεταναστευτική πολιτική.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η νέα επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το οποίο με το 14,2% που συγκέντρωσε κατετάγη πέμπτη δύναμη στο κρατίδιο του Βερολίνου και πλεόν έχει παρουσία στα 10 από τα 16 κοινοβούλια των κρατιδίων στη Γερμανία.

Τρίτο στις εκλογές της Κυριακής αναδείχθηκε το Die Linke με 15,6% και τέταρτοι οι Πράσινοι με 15,6% γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας αριστερόστροφης κυβέρνησης στο Βερολίνο, όπου αντί για το κόμμα της Μέρκελ, στον συνασπισμό που θα απαιτηθεί οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνεργαστούν με το Die Linke ή και με τους Πράσινους.

Θέση στο κοινοβούλιο του Βερολίνου εξασφάλισε και το κόμμα FDP με 6,7% επιστρέφοντας μετά από 5 χρόνια.

Όσον αφορά τη συμμετοχή αυτή αυξήθηκε και έφτασε στο 66,8% έναντι του 60,2% των εκλογών του 2011. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ραγδαίες. Πόσο θα επηρεάσουν αυτές και την Ελλάδα είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον…