ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ… ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ “ΘΑ” Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

Έδωσε υποσχέσεις και μάλιστα αρκετές ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρότεινε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, όπως εξήγησε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου. Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή.
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη.
Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.
Ένα μέρος των επιχειρηματιών και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που έχουν τηλεοπτικά μέσα, έγινε κρατικοδίαιτος και ασχολήθηκε μόνο με το προσωπικό του συμφέρον και για αυτό είπα ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει με τις αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και σίγουρα η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται με τους πολιτικούς αλλά να επενδύουν στη χώρα τους. Να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να μένουν εδώ οι επιχειρηματίες
Σε ερώτηση για την υπόθεση Γεωργίου είπε ότι είναι στη δικαιοσύνη και «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο». Υπενθυμίσε, ωστόσο, ότι «το 2009 τέτοια εποχή ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει δύσκολα μέτρα αλλά αυτή η παρότρυνση έπεσε στο κενό».

Αυτη η συζήτηση είναι άγονη, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «δεν θέλω μια Ελλάδα απέραντο δικαστήριο». Καλώ όλους τους Έλληνες να πάμε μπροστά αφήνοντας πίσω τον διχαστικό λόγο που ακόμα και σήμερα, δυστυχώς αναπαράγει η κυβέρνηση, κατέληξε για το θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η «ομάδα» της ΝΔ όταν γίνει κυβέρνσηη είπε «να μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα λάβουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ». «Είπα ότι θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και δεν θα κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρώτο κριτήριο που κρίνω τα στελέχη της ΝΔ είναι η αποτελεσματικότητα» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πάνω από όλα θα είναι ομάδα, χωρίς βιλαέτια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ερωτώμενος για τη στάση της κυβέρνησης του απέναντι στο άβατο των Εξαρχείων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας της ΕΛΑΣ για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα αλλά πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν, αυτό ζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας». «Και αυτή είναι μια ατζέντα της κοινής λογικής και όχι δεξιά ατζέντα» κατέληξε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.
Αττικής
Κληθείς να τοποθετηθεί για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής αρχικά ξεκαθάρισε ότι «νεβαιώς πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τα αυστηρά κριτήρια ελέγχου». «Η τράπεζα Αττικής είναι μια πονεμένη ιστορία. Όλα όσα μαθαίνουμε δείχνουν ότι έχουν γίνει συναλλαγές που χρειάζονται διερεύνηση. Το πόρισμα πρεπει όχι μόνο να πάει στη Δικαιοσύνη αλλά και να δοθεί ταυτόχρονα στη δημοσιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπονοούμενα ότι μια τράπεζα με φιλική προς την κυβέρνηση διοίκηση δίνει δάνεια όχι με τραπεζικούς όρους. Εμπιστεύομαι τον κ. Στουρνάρα. Αν υπάρχει ένα απόστημα στην Τράπεζα Αττικής να σπασει μια ώρα αρχύτερα».
ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς ξανά για τις εξαγγελίες του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «γιατί δεν είπα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, ακούγεται πιο ωραίο. Αλλά δεν έχω τα χρήματα για να το κάνω αυτά. Αυτά που είπα τα κοστολόγησα και εξήγγειλα όσα με κάνουν να νοιώθω άνετα για την επόμενη ημέρα». Όσο για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε «με τι αξιοπιστία να πάει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευθεί μείωση πρωτογενών πλενοασμάτων;». «Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος γι’ αυτό με τους χειρισμούς του» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τονισε ότι υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στο χρέος. «Πράγματι εδώ υπάρχει μια στάση της Ευρώπης που δεν ήταν σωστή απέναντι στην Ελλάδα. Η παρέμβαση όμως γι αυτο συνδέεται με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας».
Εξεταστική Επιτροπή

Σε ερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών μίλησε για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης προαναγγέλοντας ότι θα πρέπει να ζητηθούν απαντήσεις από εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη στο θέμα των τραπεζών.

Όσο για το θεμα των κόκκινων δανείων είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.
Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Η κυβέρνηση εκτός από μισθούς και συντάξεις δεν πληρώνει τίποτα». Καυτηριάζοντας μάλιστα τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για τις συντάξεις αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ: «επικοινωνεί με την κοινωνία ο κ. Τσίπρας που είπε ότι 90% των συντάξεων δεν έχει μειωθεί;».
Ξενοφοβία
Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τόνισε ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα συμφωνήσαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός προσφύγων- οικονομικών μεταναστών, όπως οι χώροι φιλοξενίας.
«Όταν υπάρχουν κενά, έρχεται να τα καλύψει η ξενοφοβία» υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Για τη τηλεοπτικές άδειες
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.
Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».
«Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης,«δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;»
Πάντως υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο , είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη
Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς, για την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλή ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.
Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δεν θα σηκώσει τους τόνους, αλλά σε ερώτηση για τη δήλωση του Πρωθυπουργού, περί σύλληψης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψη του.
Ο Κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις, τόνισε ενώ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις.
Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ενώ ερωτηθείς για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας, όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους, τόνισε.
Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.
Το άθροισμα των υποχρεώσεων ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταμεία
Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα λυθεί εάν δεν αλλάξει η σχέση των εργαζομένων. Επιβάλλεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας , υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.
Χρειάζονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά καμία αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση των εργασιακών, που καθυστερεί τη δεύτερη αξιολόγηση.