ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Τα μυστικά της μακροζωίας αποκάλυψαν Έλληνες Καθηγητές Ιατρικής σε Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο. Το συνέδριο οργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη του Γήρατος και τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη (εδώ).
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης για την μακροζωία «ΙΚΑΡΙΑ». Η Ικαρία συγκαταλέγεται στις «μπλε ζώνες», δηλαδή στις 5 περιοχές σε όλη τη γή όπου έχει διαπιστωθεί πολύ υψηλός μέσος όρος ζωής. Πιο συγκεκριμένα ενώ σε όλη την Ευρώπη ο πληθυσμός ο οποίος υπερβαίνει τα 90 έτη είναι 0,1%, στην Ικαρία είναι δεκαπλάσιος. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία. Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές από την Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο
Νοσοκομείο Χ. Χρυσοχόου, Γ. Λάζαρος, Γ. Σιάσος και Π. Πιέτρη.
Κάποια από αυτά τα μυστικά είναι:
1) Η σωματική άσκηση. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη της καθημερινής αερόβιας άσκησης (όπως 30-40 λεπτά περπάτημα) η οποία μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 54%.
2) Η μεσογειακή δίαιτα και ιδιαίτερα η κατανάλωση ψαριών τα οποία είναι πλούσια σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα, η κατανάλωση ελαιόλαδου και λαχανικών. Τα γεύματα είναι επιθυμητό να είναι 4 ανά ημέρα.
3) Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως είναι ο ελληνικός καφές και το τσάι.
4) Ο καθημερινός μικρής διάρκειας μεσημεριανός ύπνος (1 ώρα) και ο βραδυνός ύπνος 8 ώρες/ημέρα.
5) Η μείωση του στρες, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της κοινότητας (socializing) και η αποφυγή κοινωνικής απομόνωσης.